Myyttien murtamista mentoroinnilla

Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja. Anne Horttanainen. Kuva: Liisa Takala.

”Naisilla ei ole kunnianhimoa johtotehtäviin. Naisen ura etenee vasta kahden kiintiölapsen jälkeen. Naiset pelaavat turhan paljon varman päälle eivätkä ole riskinottohaluisia. Naiset johtavat tunteilla eivätkä faktoilla. Naiset eivät osaa ottaa auktoriteettia samoin kuin miehet. Kiintiöt ovat välttämättömyys työelämän tasa-arvon edistämisen kannalta. Naiset haluavat vain tukitoimintojen johtajaksi. ”

Tässä vain muutamia esimerkkejä – enpä tiennyt minkä Pandoran lippaan avasin, kun tasa-arvon päivänä lähetin naisjohtajaverkostoihini viestin siitä, minkälaisiin naisjohtajuuteen liittyviin myytteihin he olivat törmänneet uransa aikana. Tulipa mukaan muutama tosielämän tarinakin tilanteista, joissa naisjohtajan kykyä johtaa on epäilty sukupuoleen perustuen tai palkkaa on yritetty palkkaneuvotteluissa hilata alemmas sillä perusteella, että ei naisen kuulu saada ketään miestä enemmän palkkaa tai ainakaan enempää kuin rekrytoijan vaimo saa.

Usein nämä tosielämän tarinat ovat ikäviä, mutta ne ovat onneksi useimmiten yksittäistapauksia. Myyttejä sen sijaan leimaa sellainen hankaluus, että niistä on vaikea tietää ilman syvällisempää perehtymistä ovatko ne tosia vai vääriä tai ovatko ne olleet joskus tosia, mutta ajansaatossa muuttuneet vääriksi. Usein myytit ovatkin uskomuksia ja harhakäsityksiä, jotka eivät perustu tutkittuun tietoon.

Me Keskuskauppakamarissa pyrimme murskaamaan näitä naisjohtajuuteen liittyviä myyttejä – olemme tuottaneet tutkimustietoa naisjohtajuuden tilasta jo kymmenen vuoden ajan, jotta naisjohtajuuden ympärillä käytävä keskustelu perustuisi faktoihin eikä kuvitelmiin. Jaamme informaatiota päättäjille ja teemme median kanssa yhteistyötä, jotta naisjohtajat näkyisivät mediassa yhdenveroisesti miesjohtajien kanssa.

Olemme myös sitoutuneet edistämään naisjohtajien uraa mentoroinnilla. Naisjohtajien mentorointiohjelmalla vauhditamme konkreettisella tavalla osaavien naisten tietä yhtiöiden liiketoiminnan johtotehtäviin ja pörssiyritysten hallituksiin.

Seisemäs naisjohtajille suunnattu mentorointiohjelma alkaa lokakuussa 2021. Sen teemat tulevat liittymään tällä kertaa johtamisen eri osa-alueisiin, johtajan jaksamiseen, itsensä kehittämiseen sekä vaikuttamiseen ja viestintään.

Lisäksi ohjelmassa murskataan myyttejä naisjohtajuuteen liittyen. Jaamme tutkittua tietoa ja verkotumme niin toistemme kuin alan parhaiden asiantuntijoiden kanssa. Lisäksi puolitoistavuotinen mentorointiohjelma sisältää ohjelman osallistujille yhteisiä seminaareja, kahdenkeskisiä mentorointitapaamisia, yritysvierailuita ja oheisohjelmaa.

Lisätietoa mentorointiohjelmasta.

Kategoriat:Työllisyys, Naisjohtajat, Vastuullisuus