Ansiomerkin saaminen saattaa olla työntekijän vuosien työuran kohokohta. Ansiomerkki on henkilökohtainen huomionosoitus ja tunnustus, ja merkin luovutushetki on siten ainutlaatuinen työntekijän arjessa.
Ansiomerkin luovutustilaisuudesta toivotaan muodostuvan merkinsaajalle hänelle sopivalla tavalla järjestetty herkkä tai iloinen, työpäivän taukohetkeen sopiva tai juhlava tilaisuus.
Ansiomerkin luovutus työntekijälle vahvistaa yrityksen yhteishenkeä ja antaa henkilökohtaista arvoa merkin saajalle. Oli tilaisuus iso tai pieni, se on erityinen tilanne niin merkin saajalle kuin sen luovuttajalle.
Merkin voi luovuttaa monin tavoin
Ansiomerkin voi luovuttaa työpisteellä, yhteisessä kahvihetkessä, osana etäkokousta tai vaikka etäyhteyksinkin toteutettavaa työhyvinvointipäivää. Viikkopalaverissa tai muissa arkisissa palavereissa voi nostaa esille, että työntekijälle on haettu merkkiä. Tärkeintä merkin annossa on tunnustuksen antaminen, kiittäminen ja huomiointi.
Jos merkin pystyy luovuttamaan henkilökohtaisesti, voidaan luovutustilaisuus videoida tai lähettää etäyhteydellä koko työyhteisön katsottavaksi, jotta kaikki pääsevät osaksi tätä hienoa hetkeä.
Kun henkilökohtainen luovutus ei ole mahdollista ja kaikki osallistuvat hetkeen etäyhteyksin, voi merkin antaja pitää puheen ja samalla esitellä ansiomerkin. Merkin saajalle voi esimerkiksi toimittaa kukkalähetyksen kotiin ja luovuttaa merkin, kun se taas on mahdollista.
Ansiomerkki on kiitos tehdystä työstä. Luovutuksen tavasta huolimatta tärkeintä on kiittää ja huomioida työntekijää erityisellä tavalla.
Merkin luovutus juhlatilaisuudessa
Jos ansiomerkit luovutetaan juhlatilaisuudessa, voi luovutus olla esimerkiksi tilinpäätösjuhlan, vuosijuhlan tai joulujuhlan yhteydessä tai sitten aivan omana perinnetilaisuutenaan. Tärkeintä on, että juhlassa viihdytään.
Juhlan arvoa korostaa, että yrityksen ylin johto on läsnä. Ansiomerkin perinne vahvistuu, kun aiemmin merkin saaneet kantavat omaa ansiomerkkiään juhlassa.
Ansiomerkki luovutetaan kutsumalla merkin saajaa nimeltä, lukemalla kunniakirjan teksti, muistelemalla ehkä merkin saajan työhistorian kohokohtia ja kiinnittämällä ansiomerkki saajan rintaan. Myös kukkia voi antaa halutessaan.
Jos ansiomerkin saajia on paljon, voi samanlaisen merkin saajille lukea kunniakirjan tekstin kerran ja sen jälkeen kutsua merkin saajat nimeltä sen kiinnitystä varten.
Hyvin valmisteltu ansiomerkkijuhla voi muodostua odotetuksi perinteeksi. Tilaisuuden voi ikuistaa verkkosivuille, ja siitä voi vinkata myös alueen medialle.