Keskuskauppakamari: Suomen oltava hereillä EU:n lämmittäessä USA-suhdettaan

Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori. Kuva: Roni Rekomaa

Euroopan komission tuore linjaus toimista transatlanttisten suhteiden vahvistamiseksi on askel oikeaan suuntaan turhien kiistojen karsimiseksi maailman isoimpien kauppakumppanien kesken, mutta voi sisältää myös riskejä Suomen kannalta.  

Suomen on oltava nyt hereillä, kun EU alkaa rakentamaan uudestaan presidentti Trumpin jälkeen kauppasuhteitaan presidentti Bidenin Yhdysvaltoihin, korostaa Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori.  

”USA on Suomen tärkein tavara- ja palveluviennin kohdemaa, joten turhat kauppakiistat kuten auto- ja terästullit on saatava nopeasti ratkaistua sekä löydettävä yhteinen näkemys digitalisaation sääntelystä digiverot mukaan lukien”, sanoo Vuori.  

Vuoren mukaan olisi Suomen kannalta erittäin haasteellista, jos EU:n kaavailemat hiilitullit iskivät USA:n kauppaa. 

”Ilmastotoimissa EU:n ja USA:n on löydettävä yhteinen linja, mutta se voi viedä tovin aikaa. Siksi EU:n ei ole syytä puskea hiilitullia eteenpäin arvioimatta sen vaikutuksia EU:n kauppasuhteisiin”, Vuori sanoo. 

Vuori muistuttaa, että EU ja USA ovat maailman tiiviimmin keskenään integroituneet taloudet, joten tavaroiden, palveluiden ja investointien sääntelyssä niiden olisi löydettävä yhä useammin yhteinen sävel, mikäli ne haluavat säilyttää edelläkävijyyden maailmantalouden pelisääntöjen muokkaajana. 

Vuoren mukaan presidentti Bidenin tuleva hallinto on jo korostanut myös monenkeskisen yhteistyön ja Maailman kauppajärjestö WTO:n merkitystä esimerkiksi Kiinan epäterveiden kauppatapojen kitkemiseksi.  

”Suomen ulkomaankaupan kannalta olisi kohtalokasta, jos EU:n tiivistyvä yhteistyö USA:n kanssa pakottaisi suomalaisyrityksiä kääntämään täysin selkänsä Kiinalle, joka on USA:n ohella Suomen merkittävin yksittäinen kauppakumppani tällä hetkellä”, muistuttaa Vuori. 

”Kiinan epäterveet kauppatavat on saavat kuriin WTO:n sääntöjen puitteissa”, korostaa Vuori. 

Keskuskauppakamarin Vuori toimii tällä hetkellä myös Euroopan talous- ja sosiaalikomitean Transatlanttisen ryhmän jäsenenä. 

Kategoriat:EU, Kansainväliset asiat, Muut