Keskuskauppakamarin pääekonomisti: Kohti taantumaa 

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala

Tilastokeskus julkisti tänään ensimmäisen varsinaisen arvion kuluvan vuoden kolmannen neljänneksen bruttokansantuotteesta. Suomen bruttokansantuote kääntyi odotetusti voimakkaaseen laskuun. Olemme menossa kohti taantumaa, summaa Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. 

Suhteessa edelliseen neljännekseen bruttokansantuote supistui 0,9 prosenttia. Viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna oltiin 1,2 prosenttia alempana kokonaistuotannon tasossa. 

Appelqvistin mukaan aamun julkistus vastaa Tilastokeskuksen reilut kaksi viikkoa sitten esittämää ennakollista arviota. 

”Synkeä lukema siis vahvistui tarkastuslaskennassa. Aamun julkistuksessa saatiin lisäksi tarkempia tietoja kasvun rakenteesta bruttokansantuotteen alaerien osalta”, Appelqvist sanoo. 

Appelqvistin mukaan toteutuneet luvut bruttokansantuotteen kehityksestä vahvistavat tulkintaa lähestyvästä taantumasta. 

”Nyt eletään aika rajua tuotannon supistumisen jaksoa, joka on vasta alussa. Myös vuositasolla ollaan reilusti pakkasella, eli saldo viimeisen vuoden jaksolta on talouskasvun osalta miinusmerkkinen. Kovin paljon ei jää tilaa jossittelulle, koska kaikki bruttokansantuotteen suurimmat alaerät supistuivat syksyllä selvällä marginaalilla”, toteaa Appelqvist. 

Myös alkuvuoden lukuja tarkistettiin alaspäin, eli suhdannekuva synkistyi koko kuluvan vuoden osalta. Vielä keväällä oltiin kuitenkin loivassa kasvussa, joten suhdannetilanteen heikkeneminen on ollut rajua kesän jälkeen. 

Vuoden kolmannella neljänneksellä kaikki keskeiset kysyntäerät, eli yksityinen ja julkinen kulutus, vienti sekä investoinnit, supistuivat selvästi. Vienti laski 1,8 prosenttia, yksityinen kulutus 0,6 prosenttia, julkinen kulutus 2,7 prosenttia ja investoinnit 1,5 prosenttia. 

Appelqvistin mukaan pienenä valopilkkuna voi mainita sen, että investointien lasku selittyy rakentamisen toimialan vaikeuksilla. 

”Sen sijaan teolliset investoinnit koneisiin ja laitteisiin olivat edelleen pienessä nousussa. Kovin paljon muuta hyvää ei aamun surkeista kasvuluvuista löydy”, Appelqvist sanoo. 

Appelqvistin mukaan suhdanteen heikkeneminen on kiistaton tosiasia, jota ei pääse pakoon. 

”Valitettavasti on myös jokseenkin selvää, että bruttokansantuotteen lasku tulee jatkumaan talvella. Silti varoisin myös liiallista pessimismiä, joka voi muodostua itseään toteuttavaksi ennusteeksi. Vaikka nyt on vaikeaa, ei ole mitenkään selvää, että koko ensi vuosi tulee olemaan taloudessa huono. Jos on edes vähän tuuria matkassa, niin jossain vaiheessa ensi vuonna vientikysyntä, kotimainen kulutuskysyntä ja rahapolitiikka saattavat kaikki kääntyä asentoon, joka tukee taas kasvua. Sitä ennen täytyy kuitenkin selvitä talven yli”, sanoo Appelqvist. 

Jukka Appelqvist

Pääekonomisti

+358 44 263 1051

Kategoriat:Talous, Jukka Appelqvist