Timo Vuori: Suomen ei ole helppo onnistua EU-puheenjohtajana

Tuore pääministeri Antti Rinne (sd) hallituksineen saa kotimaassa viettää kesän kuherruskuukautta, mutta isot haasteet ovat edessä 1. heinäkuuta 2019 alkaneessa Euroopan unionin puheenjohtajuudessa.

Timo Vuori kuvattuna maanantaina 30. lokakuuta 2017.

EU-maissa ja Brysselissä jo udellaan, keitä Suomi tukee EU:n johtopaikoille, millaista EU-politiikkaa se ajaa ja millaisen EU-budjetin tai EU-verot se haluaa.

Hallitusohjelma lupaa Suomen oleva rakentava ja aloitteellinen EU-toimija, mutta tarjoaa vähän vastauksia arjen EU-haasteisiin.

Hyvää hallitusohjelmassa ovat piirun verran myönteisemmät EU-linjaukset kuin mistä perussuomalaisten panttivangiksi joutunut Juha Sipilän (kesk) hallitus pystyi sopimaan. Käytännössä edellinenkin hallitus pyrki olemaan aktiivinen EU-asioissa, mutta perussuomalaiset toimivat jarrumiehinä.

Viennistä elävän Suomen kannalta on hienoa, että Rinteen hallitus ilmoittaa puolustavansa sääntöpohjaista, kansainvälistä vapaakauppaa ja EU:n sisämarkkinoiden tehostamista. Brysselissä ei ole liikaa vapaakaupan puolustajia ja protektionismin vastustajia.

Ilmastotoimissa hallitus haluaa EU:lle kunnianhimoiset tavoitteet ja nostaa esille mahdollisuudet viedä Suomesta ympäristöteknologiaa. Suomi haluaa EU:lle kasvustrategian, jonka tavoitteena on rakentaa Euroopasta maailman kilpailukykyisin, sosiaalisesti ehein vähähiilinen talous.

Kansalaisten ja yritysten kannalta tämä kuulostaa järkevältä, mutta käytännön työkaluja hallitusohjelma ei oikein tarjoa.

Vaarana tässä ilmiöpolitiikassa on kovien odotusten luominen mutta tulosten jääminen laihoiksi. Samaan syyllistyi myös EU julistaessaan jo vuonna 2010, että Euroopasta tulee maailman dynaamisin talous. Toistaiseksi näin ei ole käynyt.

Suomen EU-puheenjohtajuuden iso haaste on neuvotella EU:lle uusi rahoitusratkaisu.

Rinteen hallitus ajaa budjettia, joka turvaa nykyiset EU-toiminnot ja mahdollistaa uusien prioriteettien luomisen. Käytännössä tämä tarkoittaisi myös Suomelle EU-jäsenmaksujen nousua, varsinkin jos kova brexit toteutuu.

Suomi on toistaiseksi jarruttanut EU-veroja, joten nähtäväksi jää, muuttaako sosiaalidemokraattien mukanaolo Suomen verolinjaa EU:ssa. Jos Sipilän hallitus halusi käyttää EU-budjettia talouden uusiutumiseen, niin Rinteen hallitusohjelmassa korostetaan erityisesti maaseudun tukemista alueellisen eriarvoisuuden välttämisek

EU-asioissa onnistuminen vaatii yksituumaisuutta ja osaamista.

Uuden hallituksen 19 ministeristä seitsemällä on entuudestaan ministerikokemusta EU-kokouksista. Hallitusohjelma tarjoaa yleiset linjat Suomen EU-politiikalle, jolloin ministerien ja virkamiesten yhteistyö korostuu EU-puheenjohtajuuskaudella. Ministeriöt ovat jo valmistautuneet EU-haasteisiin luomalla yksityiskohtaisempia EU-linjauksia.

Suomi voi onnistua EU-puheenjohtajana, mutta helppoa se ei ole EU:n ulkoisista ja sisäisistä paineista johtuen.

EU-puheenjohtajuus on Suomelle vuosikymmenten tilaisuus ohjata EU-laivaa uuteen suuntaan, mutta se vaati osaavaa EU-johtamista ja taitavaa yhteistyötä EU-vaikuttajien kanssa.

Brysselin pöydissä Suomi voi onnistua, jos se ajaa vain EU:n etua, ja samalla Suomen etua.

Kirjoittaja: Timo Vuori, kansainvälisten asioiden johtaja, Keskuskauppakamari

Kirjoitus on julkaistu alunperin Suomen Kuvalehdessä 5.7.2019