Tilaisuuden aluksi ranskalaispoliitikko kannusti sääntelyyn Ranskan malliin. Bangladeshin vuoden 2013 tehdasromahdus surmasi yli 1100 työntekijää, jotka tekivät eurooppalaisille merkeille vaatteita. Sen seurauksena Ranskassa on tuore suurille yrityksille suunnattu huolellisuuslaki (La loi sur le devoir de vigilance, engl. Duty of Vigilance Law). Vähintään 5000 työntekijän yritysten on järjestettävä mekanismit torjumaan ihmisoikeusrikkomukset ja haitalliset ympäristövaikutukset koko tuotantoketjussaan. Toimenpiteet on raportoiva vuosittain huolellisuusraportissa, joka on osa yhtiön toimintakertomusta. Laki ei kuitenkaan sisällä sanktioita.
Hallituksen tehtävien osalta yritysten strategioihin peräänkuulutettiin mitattavia vastuullisuustavoitteita, samoin kuin palkitsemisjärjestelmiin. Myös integroitua raportointia kannatettiin lukuisissa puheenvuoroissa.
Sekin ajatus esitettiin, että yhtiön vastuullisuusjohtajan (Chief Value Officer) pitäisi olla mukana yhtiön hallituksessa. Tässäkin keskustelussa helposti unohtuu pohjoismainen hallintomalli, jossa hallitukset koostuvat pääosin yhtiön ulkopuolisista henkilöistä, eivätkä yhtiön johtajat kansoita omien yhtiöiden hallituksia.
Kaiken kaikkiaan tilaisuudesta jäi päällimmäiseksi näkymä siihen, että vastuullisuusteema on täällä jäädäkseen ja että lisäsääntelyäkin saattaa asiasta tulla. Ja ennen kaikkea se, että vastuullisuus ei ole vain erillisten vastuullisuusasiantuntijoiden pöydillä, vaan kuuluu myös hallitusten agendalle.
Blogi on julkaistu alun perin Directors’ Institute Finlandin sivuilla.