Venekaupassa selkeä käänne – koronalla ja koroilla vaikutusta ostoaikeisiin

Veneiden ostobuumi on hiljentynyt koronabuumin laannuttua ja korkojen noustua. Veneitä kuitenkin lasketaan vesille paljon, joten venepaikan varaaminen hyvissä ajoin helpottaa venekauden aloitusta. Veneisiin erikoistunut Keskuskauppakamarin hyväksymä tavarantarkastaja (HTT) Ari Tirkkonen kertoo, mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota venekaupoilla.

Käytettyjen veneiden kaupassa ei ole tapahtunut muutosta lähivuosina. Tirkkosen mukaan käytettyjen veneiden markkinoilla liikkuu kuitenkin tällä hetkellä myös paljon huonosti hoidettuja veneitä ylihintaan, etenkin yksityisten myyminä. Oikein hinnoiteltujen veneiden myyntiaika voi jäädä puolestaan olla hyvinkin lyhyeksi.

”Kalleimmassa hintaryhmässä ostokäyttäytyminen ei ole juuri muuttunut. Niillä, jotka tällaisia hankintoja suunnittelevat, on talous muutenkin kunnossa. Suurempien uusien matkaveneiden kauppa on kuitenkin lukumääräisesti vähäistä. Uusien pienempien veneiden kauppa on vähentynyt korona-ajan innostuksen mentyä ohi ja korkojen noustua”, Tirkkonen kertoo.

Mikäli haluaa varmistua ostettavan veneen kunnosta ja asianmukaisesta hinnasta, on mahdollista kutsua apuun Keskuskauppakamarin hyväksymä tavarantarkastaja (HTT). Tavarantarkastajia käytetään paljon myös vahinkotapahtumiin liittyvissä vaurioiden selvittelyissä.

“Yleisimpiä tarkastusten syitä ovat viranomaisten ja vakuutusyhtiöiden arvonmääritykset ja vahinkojen kustannusarviot. Ylihintaan ostettu vene voi tuoda yllätyksiä vahinkotilanteessa”, kertoo Tirkkonen.

”Kun venekauppa käy kuumana, on veneen huolellinen tarkastus erityisen tärkeää. Etenkin kalliimmissa hankinnoissa on hyvä käyttää mukana asiantuntijaa. Kokematon ostaja ei välttämättä osaa tai malta kiinnittää huomiotaan oikeisiin asioihin ja tämä voi aiheuttaa paljonkin harmia myöhemmin”, sanoo Keskuskauppakamarin lakimies Raisa Harju.

Veneen kuntoon ja piileviin kustannuksiin kannattaa kiinnittää huomiota

Venettä ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota piileviin kustannuksiin, kuten vakuutukseen, huoltoihin, laituripaikkaan sekä talvisäilytykseen. Mikäli vene vaatii pientäkin korjausta, kannattaa varmistua kustannuksista etukäteen.

Tirkkonen muistuttaa, että ennen venekauppoja kannattaa myös varmistua venepaikasta. Pääkaupunkiseudulla suosituimmilla alueilla on jo paikoista pulaa. Venepaikan saamiseen voi myös liittyä ehtoja mm. vuorollaan seuran sataman yövartijana toimiminen.

Venekauppaa tehdään toisinaan myös veneillä, jotka on ajettu karille. Tirkkonen toteaa, että hyvin tehtyä veneen korjausta on usein vaikea havaita ulkopuolelta.

”Asiantuntija osaa etsiä veneen sisältä merkkejä korjauksesta. Veneen arvoa ei välttämättä alenna korjaus, joka on tehty ammattitaitoisesti. On toki mahdollista, ettei korjauksia viedä loppuun sisätiloissa, joihin ei normaalisti pääse. Kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen, mikäli epäilet vaurioita”, sanoo Tirkkonen.

HTT-tavarantarkastajat ovat puolueettomia ja ammattitaitoisia asiantuntijoita, jotka suorittavat palveluiden ja tavaroiden teknisiä tarkastuksia eri asiantuntemusalueilla.

Kategoriat:Tavarantarkastus, Raisa Harju

Katso aiheesta