Julkaistu 4.11.2025
Ansiomerkkiuutisia

Kenttäkeittiöistä ja teräsgrilleistä tunnettu Teuvan Keitintehdas juhli hiljattain satavuotistaivaltaan. Pitkän historian peruskivenä on tiukasti yhteen hitsautunut työporukka, jossa työsuhteet ovat vuosikymmenten mittaisia – ja samalla myös ansiomerkkien arvoisia.
Vuonna 1925 perustettu Teuvan Keitintehdas Oy on yritys, jonka tuotteisiin lähes jokainen suomalainen on jossain vaiheessa törmännyt.
Kun toritapahtumassa tai vaaliteltalla jaetaan hernekeittoa, on kenttäkeitin lähes 100-prosenttisella varmuudella valmistettu Teuvan tehtaalla. Jos autoliikkeen tai tavaratalon avajaisissa puolestaan tarjoillaan grillimakkaraa, ne todennäköisesti ruskistuvat teuvalaisessa teräsgrillissä.
Syyskuussa satavuotisjuhliaan viettänyt perheyritys on toimittanut vuosikymmenten saatossa noin 3 000 kenttäkeitintä. Repertuaarin kuuluvat myös muuripadat ja saunatuotteet. Yhtiö tekee noin 3,7 miljoonan euron liikevaihtoa ja työllistää 24 henkilöä.
Toimitusjohtaja Henri Penttilän mukaan Ukrainan sota on tuonut tuotantoon lisää myötätuulta, vaikka sinne ei toistaiseksi tehdä suoraa vientikauppaa. ”Keittimiä matkaa Ukrainaan muun muassa avustuskeräysten ja -porukoiden mukana. Ja toki kriisitietoisuus ja huoli huoltovarmuudesta ovat kohonneet myös täällä kotimaassa. Meidän brändi ja tuote ovat nyt arvossaan”, Penttilä toteaa.
Pitkä pesti on kiitoksen paikka
Teuvan Keitintehdas siirtyi vuonna 2011 neljännen yrittäjäpolven käsiin, kun toimitusjohtajan pestiin tarttui Henri Penttilä. Luotsattavaksi tuli tuttua väkeä, sillä henkilöstön työsuhteet ovat pääsääntöisesti pitkiä – parhaimmillaan jopa neljä vuosikymmentä.
Tämä fakta paljastui myös yrityksen satavuotisjuhlissa, joiden yhtenä huippuhetkenä oli Kauppakamarin ansiomerkkien jako.
”Henkilöstön vaihtuvuus on ollut meillä varsin pientä koko historian ajan. Kymmenien vuosien sitoutuminen yhteen työpaikkaan vetää yrittäjän nöyräksi, sillä porukalla on varmasti ollut matkan varrella tarjolla muitakin vaihtoehtoja. Samalla se antaa myös aiheen kiitokseen”, Penttilä toteaa.
Toimitusjohtajan mukaan yrityksen johtoajatuksena on se, että työhyvinvoinnista pidetään huolta ja työpaikalla viihdytään.
”Tärkeintä on mutkaton ja hyvä yhteishenki, jossa osaamista arvostetaan ja samalla saa sanoa myös oman mielipiteensä. Parhaimmillaan töissä voi olla ihan aidosti mukavaa”, Penttilä muistuttaa.
Ansiomerkeistä uusi perinne
Teuvalaisyrityksessä on jaettu Keskuskauppakamarin ansiomerkkejä aiemminkin, mutta varsinaisesta perinteestä ei toimitusjohtajan mukaan voi puhua.
”Edellisestä kerrasta näytti olevan jo niin pitkä aika, etten löytänyt siitä itsekään enää tietoa”, Penttilä kertoo.
Asia nousi vuosikymmenten tauon jälkeen esiin satavuotisjuhlien lähestyessä. Keskuskauppakamarin ansiomerkkien jako tuntui siihen kaikin puolin sopivalta ohjelmanumerolta. Samalla pitkän työuran tehneet ansaitsemaansa tunnustusta ja myös kestävämmän kiitoksen.
”Tiesin kyllä, että meillä on paljon pitkiä työsuhteita, mutta ansiomerkkiin yltäneiden määrä oli silti yllätys. Ajatuksena on, että ansiomerkkien jaosta voisi tulla perinne esimerkiksi yrityksen tasavuosien kohdalla”, Penttilä pohtii.