Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi kehottaa Tasavallan presidentti Sauli Niinistöä tuomaan vakavasti esille keskusteluissaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kanssa kauppasotien ja tariffien nostojen haitat ja vaarat sekä etsimään kaikkia hyödyttävää neuvotteluratkaisua.
”Tariffit ja kaupan esteet yleisestikin vähentävät kokonaisuudessaan työpaikkoja ja hyvinvointia kauppakumppanien välillä. Koston kierteeksi eskaloituneissa kauppasodissa on vain häviäjiä, suuria ja vielä suurempia”, Romakkaniemi toteaa.
Romakkaniemen mukaan presidentti Niinistöllä on kultainen hetki saada kokousisäntänä tämä viesti perille. Suomen imagoon kuuluu rauhan rakentaminen. Nyt tuota imagoa voisi hyödyntää myös rauhan ja järjestyksen palauttamiseksi maailmankauppaan.
”Yhdysvallat on hankkiutumassa monen rintaman kauppasotaan, jossa sen toimiin vastaavat yhtäaikaisesti esimerkiksi Kiina, Euroopan unioni, Kanada, Meksiko ja Intia”, summaa Romakkaniemi.
”Yhdysvallat on maailman suurimpana taloutena ja jättimäisenä sisämarkkinana normaalisti melko immuuni yksittäisille kauppatoimille. Presidentti Trumpin toimet ovat kuitenkin provosoineet yhtäaikaisen taloudellisen vastaiskun sitä kohtaan maailman muilta johtavilta talouksilta. Niinistön olisi hyvä varoittaa, että eri maiden toimien yhteisvaikutukset voivat olla erittäinkin tuntuvat Yhdysvaltain talouden eri sektoreille”, Romakkaniemi arvioi.
Aiheen esille nostaminen Niinistön toimesta on Romakkaniemen mukaan luontevaa. Suomen hyvinvointi on vahvasti riippuvainen viennistämme, johon maailmankaupan häiriöt iskevät herkästi. Siksi kauppasodan jatkumisen välilliset riskit Suomen talouskehityksen kannalta ovat erittäin suuret.
Pitkään Euroopan komissiossa työskennelleen Romakkaniemen mukaan EU:n vastatoimet ovat olleet vaikeassa tilanteessa oikein mitoitetut.
”Vastaamattakaan ei voi jättää. Mutta EU:n vastatoimet ovat olleet aina tarkkaan mitoitetut suhteessa USA:n toimiin, kommunikaatio on ollut hillittyä ja rakentavaa sekä portti tilanteen ratkaisemiselle neuvotteluteitse on pidetty koko ajan avoinna”, Romakkaniemi arvioi.
”Samalla kun USA on käpertynyt protektionismiin ja rajojen sulkemiseen, on EU ottanut avoimen, sääntöperusteisen maailmankaupan edistäjän roolin”, toteaa Romakkaniemi.