MEN lausunto 20/2003

MAINONNAN EETTINEN NEUVOSTO
KESKUSKAUPPAKAMARI

Lausunto: 20/2003
Mainostaja: MixMobile Oy
Mainostettava tuote: Matkapuhelinlogot ja –taustakuvat
Mainos: Lehtimainos
Annettu: Helsinki, 7.11.2003

Mainonnan eettinen neuvosto on saanut lausuntopyynnön kuluttajalta lehtimainoksesta, jossa mainostetaan matkapuhelimeen tilattavia logoja ja taustakuvia. Kuluttajan mielestä taustakuvat, joissa on alastomia naisia, ovat alaikäisille sopimattomia.

MixMobile Oy (mainostaja) on antanut neuvostolle 21.10.2003 päivätyn vastineen. Kirjelmät ja mainosmateriaali liitettiin jutun asiakirjoihin.

Mainoksen sisältö

Kyseessä on ollut Katso-lehdessä julkaistu mainos, jossa mainostetaan matkapuhelimeen tilattavia logoja, taustakuvia ja soittoääniä. Logojen kuva-aiheita on lukuisia. Joukossa on useita lapsia kiinnostavia kuvia, kuten Nalle Puh –kuvia, eläinkuvia ja sydänkuvioita. Osassa mainostettavista taustakuvista on alastomien tai vähäpukeisten naisten kuvia. Lisäksi mainoksessa on laaja valikoima tilattavia matkapuhelimen soittoääniä. Mainoksessa on myös ohjeet, kuinka tuotteita voidaan tilata.

Vastine

Vastineen mukaan mainos on julkaistu Katso-lehden numeroissa viikoilla 38 – 42. Mainoksessa tarjotaan erilaisia mobiilituotteita (logoja, taustakuvia ja soittoääniä), joita lukijat voivat tilata matkapuhelimeensa. Mainostajan mukaan kuvilla ei myydä mitään asiayhteydestä erillistä tuotetta.

Mainonnan eettisen neuvoston lausunto

Mainonnan kansainvälisten perussääntöjen 1 artiklan mukaan mainonnan on oltava lain ja hyvän tavan mukaista. Perussääntöjen 2 artiklan mukaan mainos ei saa sisältää hyvän tavan vastaista lausumaa tai kuvallista esitystä. Perussääntöjen 14 artiklan mukaan mainos ei saa sisältää lausumaa tai kuvallista esitystä, jolla saattaisi olla vaikutuksia lapsen tai nuoren henkiseen, moraaliseen tai fyysiseen tilaan.

Mainoksessa mainostetaan matkapuhelimeen tilattavia logoja, taustakuvia ja soittoääniä. Logokuvissa on useita lapsia kiinnostavia satu- ja eläinhahmoja. Tilattavista taustakuvista osa on tyyliltään pornografisia kuvia. Mainos on julkaistu perhelehdessä, jolloin myös pienet lapset ovat voineet nähdä sen.

Ottaen huomioon mainoksessa tarjottujen tuotteiden kuva-aiheet mainos on ollut omiaan kiinnostamaan myös lapsia. Mainonnan eettinen neuvosto toteaa, että mainoksessa olevat naisten alastonkuvat loukkaavat lapsen oikeutta olla kohtaamatta ikä- ja kehitystasoonsa soveltumattomia seksuaalisia ärsykkeitä.

Mainituilla perusteilla mainonnan eettinen neuvosto katsoo, että mainos on mainonnan kansainvälisten perussääntöjen 1 ja 2 artiklan sekä 14 artiklan sen kokemattomuus ja herkkäuskoisuus sekä vahingollisten vaikutusten ennaltaehkäiseminen –kohtien vastainen.

Asian käsittelyyn ovat ottaneet osaa mainonnan eettisen neuvoston puheenjohtaja varatuomari Outi Antila, varatuomari Arja Hiltunen, kehitysjohtaja Jari Jussila ja varatuomari, OTL Paavo Nikula ja päätoimittaja Tapani Ruokanen.

Outi Antila
puheenjohtaja

Paula Paloranta
sihteeri